Ik ben opgegroeid in Overijse, een dorp in de buitenwijken van Brussel. Op een klein uurtje zit je in Brussel Stad, De Lijnbussen rijden er op degelijke uren en het is rustig en groen. Als ik zin had om te gaan lopen sprong ik even de wagen in richting het Zoniënwoud in Jezus-Eik. Daar had ik een vaste looproute die ik ondertussen a goed kende: je weet waar je wat sneller kan gaan, wanneer het zwaar is en hoe lang het duurt tot een rustiger stuk om wat uit te bollen, waar de mooie plekjes zijn, enzovoort.

Nu ik (bijna) fulltime in Brussel woon en enkel nog thuis kom om m’n was te droppen mis ik dat Zoniënwoud wel. Hoewel dat Zoniënwoud op zich niet zo ver is (een half uurtje op de metro tot in Oudergem), is het toch wat te ver om tot daar te gaan voor een looptochtje. Zeker de zwetende terugtocht lijkt me niet zo aangenaam. Wie de kaart van Brussel bekijkt ziet ook dat er nergens een vergelijkbaar alternatief  voor het Zoniënwoud (die grote groene vlek rechtsonder) is.

Kaart van Brussel

Ik woon nu in Koekelberg, vlak bij het Elisabethpark. Hier kom je wel al eens lopers tegen en op het eerste zicht ziet het park er wel goed uit om te lopen. Als je kleine afstanden doet misschien wel, maar 800m op en neer lopen is niets voor mij. Toertjes lopen lukt ook al niet zo goed aangezien je over een heel drukke straat moet om rond de basiliek te kunnen.

of hier