Sinds een week of 2 ben ik een iPhone 5-bezitter. Daarvoor was een Nexus 4 mijn trouwe kompaan. Niet omdat ik het per se wou, maar eerder van te moeten. Allé ja, ik kreeg er eentje van het werk en heb er lang over getwijfeld of ik hem wel moest hebben, maar dan toch uiteindelijk maar ja gezegd.

Als iemand die al jarenlang Android gebruikt, met even een tijdelijke stop langs Windows Phone heb ik toch een aantal bemerkingen bij Apple, hun iPhones en iOS7. Een rant over een paar dingen die ik de laatste 2 weken gemerkt heb:

Ge kunt een iPhone dus niet in gang steken zonder simkaart. Onnozel. Dat die simkaart bij Apple dan nog is een nanosimkaart moet zijn, hun eigen uitgevonden formaat, maakt het dubbel onnozel. Maar goed dat ik veel geduld had tot mijn nanosim was aangekomen via de post.

Aangezien ik dan toch nog een paar dagen moest wachten op de simkaart, en de release van iOS7 net voor de deur stond, de update dan ook maar meteen gedaan voor ik hem in gebruik nam. Grote software update, heeft er een paar uur over gedaan, maar soit, in ieder geval beter dan de Android manier waarbij ze graduele uitrol doen per producent, per type toestel en per land. Zo kunt ge maanden wachten op een software update. Bij de Nexus 4 update naar Android 4.3 viel dat mee, maar ik geloof dat het toch 2 weken scheelde.

iOS 7, ze zeggen dat er veel van Android gepikt is, en ik vind dat best ok. Het nut van het Notification Center, met de tabs vandaag, alles en gemist snap ik nog niet echt helemaal. Vandaag geeft een overzicht van wat er in mijn agenda staat, maar dan met bovenaan (het eerste wat ik zie) de meest nutteloze informatie (tekstuele beschrijving van het weer!!!). Als je in de Alles tab zit en er zijn eigenlijk geen notifications trekt ge dus een hele schuif naar beneden, en die is helemaal leeg. Als hij helemaal open is ziet ge het menu bovenaan pas.  Kan dat menu niet meteen meeschuiven? Het nut van de tab “gemist” snap ik niet echt. Bij notifications die op het lock-screen komen moet ik schuiven om ze te openen, bij notifications in het notification center moet ik erop klikken, schuiven gaat naar de volgende tab. Ik kan niet alle notifications in 1 keer wegdoen, maar kan ook niet eentje individueel wegdoen. Het moet per app gaan, en dan moet ik nog 2 keer klikken ook (eerst X, dan wis).

Het Control center is op zich wel handig, maar had evengoed in het notification center kunnen steken, of trekt het dan te veel op Android? Daarnaast mis ik hier vooral wat duidelijkheid en contrast. Zo de titel van het nummer dat momenteel afgespeeld wordt in witte tekst op een redelijk lichte achtergrond, en de artiest en het album in zwarte superkleine tekst. In de auto, waar de gsm aan de voorruit hangt en het een beetje bibbert en vooruit gaat kan ik dat dus niet lezen. Als ge van Airplay doet komt dat er hier ook op, in het stukje voorzien voor het Airdrop gedoe, maar anders niet. Had leuk geweest om hiervan net een snelle toegang te maken tot airplay connecties.

Wat apps betreft stoort het mij dat ik maar 4 apps onderaan in de balk kan steken. Voor de rest, sommige apps hebben settings in de app en voor sommigen moet ge in de settings app naar de app op zoek gaan. Zo onnozel soms. De standaard calendar app van Apple is zo nutteloos als maar kan zijn. Kan geen weekoverzicht geven, kan niet meteen naar de GPS-app gaan als ge op het adres klikt enzovoort. Gelukkig is er de Sunrise app, (die trouwens enkel voor iOS beschikbaar is)

Ook wat design en usability betreft zijn er nogal wat inconsistenties en slordigheden. De “klok” app, bijvoorbeeld. Het gebruik van kleurtjes daar snap ik toch niet helemaal, er wordt hier rood gebruikt voor een paar dingen en het ziet er niet uit. Als ik een wekker wil wijzigen moet ik dus eerst op “wijzig” klikken, dat kan niet door op de wekker zelf te klikken… En ge kunt geen wekker zetten die geen geluid afspeelt maar enkel trilt. Seriously? De camera app vind ik wat teleurstellend. De enige opties, naast een vierkant formaat of de panoramafunctie zijn flash en HDR. En het feit dat ge geen standaard-apps kunt instellen is ook nogal lame. De Chrome browser beats Safari anytime.

Nog over usability en apps: veel verschil zit er niet meer in Android vs iPhone app. Behalve dat Android een fysieke back knop heeft (of een touch-knop in het scherm), meestal links of rechtsonderaan het scherm. Perfecte plaats voor knoppen die vaak gebruikt worden. Bij iPhone staat de Back of annuleer knop links-boven. Voor iemand die zijn gsm met zijn rechterhand vasthoudt is dit de verst mogelijke hoek voor de duim, waardoor ge nogal moet stretchen om erbij te geraken. Ik denk dat ik al artritis krijg.

Er zijn wat vreemde dingen zoals het toetsenbord dat soms wit, soms grijs, soms zwart is. Geen idee waarom. Op Android gebruikte ik Swiftkey X dat in gebruik toch wat beter is en wat autocorrecties en voorspellingen betreft geavanceerder en correcter is. Kan trouwens zelfs automatisch de taal aanpassen op basis van de woorden die ge typt. En ge kunt snel een aantal verborgen tekens plaatsen door lang op een toets te duwen (getallen, leestekens, etc…). Van een bedrijf als Apple zou ge toch ook verwachten dat ge op het toetsenbord ziet of ge kleine of grote letters aan het typen zijt. Op de toetsen zelf dus hé, maar niet dus, dat ziet ge alleen aan het shift-knopje, dat helemaal niet duidelijk is of het dan wel aan of uit staat.

Oja, en gisteren ook ontdekt dat zo’n iPhone ook Siri heeft. Redelijk nutteloos ding, aangezien ze geen Nederlands praat. In het Engels kunt ge dan wel search commands geven, maar bij Android werkt de voice-recognition ook in het Nederlands. Oja, en Google Now is in se ook wel beschikbaar op iPhone, maar heeft helemaal niet dezelfde handigheden als op Android, zoals de automatische voorstellen van cards wanneer google denkt dat ze relevant zijn (bvb reistijd naar locatie die ge net hebt opgezocht). Op iOS moet ik zelf de Google app openen.

Hardwarematig ken ik er niet zoveel van. Het scherm is goed, niet opvallend beter dan dat van de Nexus 4. Vooral wat kleiner, wat mij in het begin wat stoorde maar rap went. Performance draait hij goed, maar ik speel dan ook geen spelletjes en verwacht geen mirakels. De volumeknopjes vind ik nogal “zwaar”, in die zin dat ge fameus moet duwen om ze in te drukken. Van dat switchke boven de volumeknoppen weet ik dat het 2 functies kan krijgen, maar ik ben er nog niet echt uit welke het meest nutteloze is. De homeknop vooraan vind ik dan wel weer zalig. Die miste ik echt op de Nexus 4, om gemakkelijk de telefoon te kunnen aanzetten als hij op de tafel ligt. Spijtig dat iPhone in die homeknop geen led heeft ingebouwd. Om zonder het scherm aan te moeten zetten te kunnen zien of er notifications zijn geweest. Bij de Nexus 4 is dat zalig en kan je rap afhankelijk van het kleurtje van de led zien wat je gemist hebt.

Nog positieve dingen? Die lightning port laadt echt wel supersnel op. Zelfs in de auto. Jammer dat zo’n extra kabel gigantisch veel geld kost. Batterij gaat redelijk lang mee, nog geen problemen mee gehad maar ook nog geen volledige dagen op stap geweest ermee. Headphone jack zit onderaan en dat is goed (ik heb er jaren over nagedacht maar ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat onderaan beter is, vooral omdat mijn gsm ondersteboven in de zak gaat en zo de kabel naar boven steekt). iMessage is handig, vooral dat er ook foto’s bij kunnen enzo. Dat is mij op een Android nooit gelukt.

So, mis ik mijn Nexus 4? Ja, toch wel een beetje. Maar het is een kwestie van wennen in plaats van wenen. Het lukt wel.