Ik ben het even nagegaan, sinds 14 mei 2012 heb ik een Spotify Premium account. Ik schreef er toen ook wat over. Tot vandaag. Vandaag heb ik mijn account opgezegd. Waarom? In het land van de blinden is de eenoog koning. Of in het land van eenogigen is de 8-oog keizer. De keizer is Rdio.

Screen Shot 2013-11-30 at 22.59.53

Zo’n 2 weken geleden maakte ik per ongeluk een Rdio account aan. Hoe ik op de site kwam, geen idee, want ik wist niet eens dat Rdio in België beschikbaar was. Hoe zou ik het ook moeten weten? Of ze bij Rdio meer geld geven aan de artiesten dan bij Spotify weet ik niet, maar ik ben er zeker van dat ze meer geld steken in hun applicaties, de recommendation engine en design, en minder in PR en reclame. Ik heb de blijde intrede van Rdio in België dus volledig gemist, maar niet getreurd, het lot bracht ons toch samen.

Rdio dus, concurrent van Spotify, Deezer, Pandora (maar niet in België), Grooveshark, iTunes Radio, Sony Music Unlimited, Xbox Music enzovoort. De markt is nogal geëvolueerd sinds we 2 jaar geleden Spotify verwelkomden. Wie genoeg betaalt kan ongelimiteerd muziek streamen via zijn computer, en bij de meesten nog enkele mobile devices enzovoort. Ik heb de voorbije 2 weken dus Rdio afgewogen tegen Spotify. Ook al is zo’n abonnement rap opgezegd (te betalen per maand, zonder verplichtingen), is het toch een switch die je niet te rap wilt maken. Even kwam Deezer piepen via twitter, maar zij zijn eigenlijk geen match voor mij aangezien ze (nog) geen deftige mac app hebben (enkel web), en dat vind ik toch redelijk belangrijk. Anderen zijn geen ideale oplossing want redelijk gebonden aan een specifiek toestel of label. Maar dus, hieronder even op rij de redenen waarom ik van Spotify naar Rdio geswitcht ben, en wat vergelijkingen.

Oja, misschien nog even dit: ik luister muziek op het werk via de macbook + koptelefoon, in de auto via de iPhone + kabel naar autoradio, thuis in de living via de iPad (2) die via een bluetooth-receiver naar mijn speakers gaat en thuis ’s morgens in de badkamer via bluetooth naar de kleine Jambox.

Design:

Het design van de Spotify app is niet slecht, maar is in de laatste jaren niet meegegroeid. Enkel het logo kreeg een kleine upgrade. Rdio ziet er stukken beter uit. Lichter van kleur, strakker, mee met nieuwe iOS7-design. Misschien een detail, maar op iPhone heeft de Spotify app lelijke dikke letters, Rdio niet. Ook leuk aan Rdio is dat de achtergrond van het now playing-scherm de album-cover toont, maar de achtergrond ook een wazige versie daarvan wordt, zodat de kleuren overeenkomen.

Rdio op iPhone

2013-11-30 22.32.09

Snelheid:

Sinds de release van de nieuwste generatie iPads hebben ze op mijn iPad 2 precies het “sneakily slow device down-knopje” opgezet. Dat voel ik vooral in de Spotify app, die meer en meer moeite heeft om op te starten, af en toe crasht wanneer ik te snel wil zijn etc. De Rdio app op iPad draait redelijk wat vlotter. Dit kan wel zijn omdat de ene muziek in zijn cache heeft staan en de andere (nog) niet.

Cross-device sync:

Ik stap uit de auto, trek de kabel uit waardoor de muziek op mijn iPhone stopt. Ik stap mijn huis binnen, unlock mijn iPad, duw op play en de muziek speelt gewoon verder. Rdio kan dat dus. Spotify niet. Is een feature waar ik al lang op aan het wachten ben bij Spotify, maar het gaat daar allemaal niet zo snel. Beter nog: De muziek die via mijn iPad speelt kan ik via andere toestellen bedienen. Ik kan ze pauzeren, skippen, volume veranderen, of zelfs “play here instead” klikken en de muziek hijacken. Dat is awesomeness.

2013-11-30 22.16.43

Muziek:

Over de collecties kan ik niet veel zeggen. Ik ben niet zo’n alternatieve muziekluisteraar, dus ben rap tevreden. Zowel Spotify als Rdio missen “Here Comes The Sun” van George Harrison, maar goed, daar kan ik mee leven. Voor de rest nog niet veel verschillen opgemerkt.

Nu we het toch over de muziek zelf hebben, Rdio is een heel pak beter voor music discovery. “Heavy Rotation” stelt bijna elke dag nieuwe albums voor die ik wil luisteren. Unlike de “Discover” van Spotify die maar niet kon snappen waar ik echt naar wil luisteren.

Merk trouwens op dat ik “albums” zei. That’s right: Rdio legt de focus op artiesten en albums en groepeert zijn muziek daar ook naar. Ik hou er af en toe wel van een volledig album af te spelen. Of een artiest zijn volledige discografie te bekijken, van voor naar achter. Je kan op een artiestenpagina de top tracks bekijken, maar ook een mooi lijstje van albums, te sorteren volgens populariteit, releasedatum of naam. Zo moet dat zijn. Oja, en wie wil: bij elk album is er een uitgebreide Critic review, naast commentaren van andere gebruikers. Wel jammer dat singles die op hun eigen gereleased worden ook tussen de albums staan. Nog beter zou een onderverdeling zijn in studio albums, singles, live albums en compilaties.

Screen Shot 2013-11-30 at 21.06.13

Screen Shot 2013-11-30 at 21.08.37

Op de artiestenpagina’s vind je trouwens ook de biografie van de band (ook in Spotify) en gerelateerde artiesten (ook in Spotify). Maar Rdio gaat nog net iets verder. Ze delen die gerelateerde artiesten op in “vergelijkbaar”, “geïnspireerd door” en “geïnspireerd”. Drie verschillende categorieën waarin je uitgebreid kan gaan duiken naar nieuwe muziek.

 Screen Shot 2013-11-30 at 21.14.28 Screen Shot 2013-11-30 at 21.12.28

Screen Shot 2013-11-30 at 21.14.42

Ook zeer leuk is dat je eigenlijk amper iets hoeft te doen om naar muziek te luisteren. En te blijven luisteren. Rdio heeft een leuke autoplay-functie die er voor zorgt dat de plaat nooit helemaal af is door gelijkaardige muziek te blijven spelen. Je kan zelfs 5 gradaties kiezen tussen artist only of avontuurlijk. Daarnaast zijn er nog een aantal thematische zenders en een You FM, die zich baseert op de muziek je beluistert. 

Screen Shot 2013-11-30 at 21.21.14

Daarnaast werkt Rdio met een “collectie”. Je kan nummers importeren vanaf je iTunes als je lokale muziek hebt staan, of gewoon nummers of albums via de app toevoegen. Klein minpuntje bij mij is dat in mijn collectie veel Japanse versies van albums staan (die krijgen altijd extra’s), en die in België dus niet beschikbaar zijn op Rdio. Moet ik dus even doorklikken en dan de lokale versie beluisteren, want tracks die niet beschikbaar zijn kan je ook niet luisteren via Rdio, ook al heb je een lokale kopie.

Playlists heb ik in Rdio nog niet echt behoefte aan gehad, maar dat zal nog wel komen. Leuk om te weten is dat je playlists gemakkelijk in een paar klikken van Spotify naar Rdio kan omzetten via Re/spin. In Rdio kan je trouwens ook zoeken in uw playlists. In Spotify worden de playlists al rap te veel om te managen.

Social:

Muziek hoort voor mij niet sociaal te zijn, maar voor sommige misschien wel, en dan is dit misschien wel een afknapper: op Rdio zitten nog niet zo veel Belgen. Van mijn vrienden op Facebook en Twitter: 15, tov een stuk of 200 op Spotify. Playlists sharen enzo is dus wat moeilijker, maar daar heb ik eerlijk gezegd geen last van. Er waren maar een 5-tal mensen bij wie ik playlists ging stelen op Spotify, en op Rdio heb ik die behoefte eigenlijk nog niet gehad wegens betere aanbevelingen vanuit de app zelf.

Daardoor ook dat de hitlijsten er een beetje vreemd uitzien. Had nog nooit van Matt Hellfield Project gehoord, maar die staat blijkbaar  op 1 en het trekt op niks.

Oja, wel oppassen: Nummers die je speelt kan je scrobblen naar Last FM, maar ook naar Facebook als je je account geconnect hebt. Best snel uitzetten dus.

Apps:

Ik heb redelijk wat apps staan in mijn Spotify, Van De Morgen of HLN tot Pitchfork of Rolling Stone, maar eigenlijk gebruik ik ze bijna nooit. Op Rdio heb ik de apps in de mac app nog niet gevonden. Wel kan je bijvoorbeeld de account van Pitchfork volgen, dat niet meer is dan een gewone user-account zoals ik heb.

Prijs:

De prijs is simpel: net zoals Spotify kost Rdio 9,99€ per maand voor ongelimiteerd en mobile-gebruik, en 4,99€ voor unlimited op desktop (dus geen mobile). Rdio heeft wel nog een familie-optie waarbij je korting krijgt voor meerdere accounts. Bij Spotify kan je gratis blijven luisteren maar krijg je audio-reclame en banners. Bij Rdio kan je blijkbaar een beperkt aantal liedjes streamen, en op mobile slechts 30 seconden per track. Maar goed, als je dit leest ga je waarschijnlijk niet voor de gratis versie gaan. Als je gratis muziek wil probeer dan eens Deezer (1 jaar gratis) of Grooveshark (altijd gratis, maar naar het schijnt niet legaal).

Screen Shot 2013-11-30 at 21.54.50 Screen Shot 2013-11-30 at 21.54.01

Conclusie:

Ik ben geswitcht van Spotify naar Rdio omdat Rdio op vele vlakken een pak verder staat en mij een betere beleving biedt die meer afgestemd is op mijn manier van muziek luisteren. Natuurlijk zal dit niet voor iedereen zo zijn, maar dat is aan ieder om voor hem uit te maken. Moest er hier nog wat in veranderen, dan update ik het hier wel. Wie wil connected/playlists sharen: www.rdio.com/people/Vromant/

 

PS: Een aantal van de afbeeldingen komen van op www.makeuseof.com/tag/spotify-vs-rdio-a-complete-comparison/. De content zelf niet. Maar als je nog meer wil lezen is dat zeker een goed startpunt. Thanks guys, hope you don’t mind.

PPS: Stats van mezelf op Spotify in 2013: (aan te maken via: www.spotify.com/be-nl/2013/#):

Screen Shot 2013-12-04 at 14.26.48