De media staat vol van artikels die claimen dat de nieuwe Facebook Messenger app uw ziel uit uw telefoon gaat zuigen. Bullshit en bangmakerij. Even een paar dingen op rij.

Unbundling

Een trend die de laatste weken nogal wat kritiek krijgt. Denk maar aan Foursquare die zijn nieuwe app Swarm lanceert nog voor de herwerking van de originele Foursquare app klaar is. Een kwestie van slechte timing, denk ik. Want nu de vernieuwde Foursquare klaar is is het inchecken via Swarm opeens een pak logischer.

Maar Facebook dus. Facebook wordt als bedrijf groter en groter door toevoeging van nieuwe features en opkopen van andere bedrijven. Facebook is niet langer een product maar een merk. Dus niet alleen maar de sociale netwerksite (zowel desktop als mobile, met als belangrijkste onderdeel de newsfeed), maar ook Paper (long-form 3rd party content lezen), Facebook connect (registreren en inloggen op 3rd party sites via uw facebook-account in plaats van via je e-mailadres), Instagram (instant foto’s sharen) en Facebook Messenger (een chatservice om met je vrienden te instant messagen), enzovoort.

Dus, als Facebook groter en groter wordt, kunnen al deze dingen niet bij in de app. Zo snel mogelijk unbundlen dus. Nu dus. De slechte reviews op de iTunes Store of Google Play waar de media het over heeft neem je er maar bij. Dat waait wel over na een week of 2. Geen enkele van die reviews maakt een deftig punt, trouwens.

Nog een extra voordeel: Standalone apps are supposed to allowed to fail.

Oja, en de unified inbox, daar zal facebook nog wel een productje voor maken. Ooit. In the meantime, probeer eens unifiedinbox.com/ of iets als www.backupify.com/.

 

Privacy

Daarnaast heeft iedereen het over de extra privileges die de Messenger app zou claimen. De HuffPo’s en Newsmonkeys die ons internet toch zo geweldig interessant maken raden zelfs aan de app niet te gebruiken. Toegang tot de camera en microfoon, je contactpersonen lezen, voicecalls initiëren,… allemaal zaken die elke app nodig heeft waarmee foto’s of video’s verzonden kunnen worden (zeg maar de Snapchats en Skypes). En de contactpersonen en voicecalls, da’s waarschijnlijk gewoon om facebook en telefoondata te combineren.

Zelfs moesten ze dingen uit de Facebook messenger app gebruiken, bvb met wie je vaak chat of over welke topics je chat, is dat toch interessant? Als ik meer newsfeed updates te zien krijg van de persoon met wie ik het vaakst chat, dan is dat toch goed? Als ik daarna een advertentie zie van een product dat mijn vriend net aanraadde dan is dat toch geen ramp? Ge denkt toch niet echt dat Facebook u gaat zitten afluisteren, of wel?

Goede advertenties zijn altijd beter dan slechte advertenties

Onethisch

Paar weken geleden weer alarm omdat Facebook experimenteert met de newsfeed van gebruikers om te kijken wat het effect is van de emotie van berichten van vrienden op uw eigen emotie. Hoe meer gelukkige berichten ge ziet, hoe gelukkiger uw eigen berichten zijn. Hoe ongelukkiger uw vrienden, hoe ongelukkiger gij ook zijt. Maar dan wel in heel kleine proporties.

Da’s toch interessant! Onethisch? Goh, amper. Er werd gewoon wat gefilterd in de newsfeed van gebruikers. Experimenten die elke dag gedaan worden om de newsfeed beter te maken (wat we vroeger edgerank noemden, en nu geen naam meer heeft). Noem de newsfeed crap of niet, er zit heel wat werk in om het te maken tot wat het is. Zo werken AB-tests, zo werken advertenties, zo werkt het internet. Dat is wat er elke dag, elke minuut, elke seconde gebeurt: Online zijn wij allemaal laboratoriumratten.

Maar wat zijn de voordelen voor u?

Ik droomde vroeger van een dienst waarmee ik kon communiceren met mensen, ongeacht toestel (bvb van laptop naar gsm en omgekeerd) op een snelle manier met tekst foto of video. Facebook Messenger doet dat. Ik heb dat graag.

Beide apps hebben nu meer focus, dus werken ze sneller en efficiënter dan de gebundelde voorganger. Op mijn iPhone 5 neemt het wisselen van Facebook naar Messenger amper tijd, dus het stoort mij absoluut niet. En een extra icoontje op uw homescreen is nu toch ook geen ramp.

Dus op het eerste zicht misschien nog niet zo veel voordeel. Op termijn zal dat nog wel komen, al gaat ge het waarschijnlijk niet merken en al vergeten zijn dat ge er ooit ambetant over waart.

Conclusie

Conclusie: Facebook is niet zo evil als iedereen wel denkt. Ok, de newsfeed is dringend aan een update toe, maar bon. Facebook probeert een frictionless experience aan te bieden, en vraagt daarom al die permissies. En denk maar eens aan hoe het een paar jaar geleden was, zonder de innovaties die de Facebooks en consoorten brengen. Was het toen beter? Waart ge toen meer op uw gemak? Ik dacht het niet.

En dat allemaal in ruil voor wat advertenties. Allé, is dat nu zo erg?

 

4 comments
herman dailybits
herman dailybits

Enig issue, die ik zie, is die grote hoop met oude en cheape android smartphones, die gewoon te weinig intern geheugen hebben om facebook en die messenger te installeren. Enja mijn schoonmoeder is zo een geval. ;-)

Vromant
Vromant moderator

@herman dailybits Dan is een gebundelde Facebook + Messenger app geen betere oplossing hé...

herman dailybits
herman dailybits

@Vromant die gebundelde app verbruikt minder resources dan de oude app, met daarin messenger-functie. ;-)


Voor mij geen issue, maar voor oude smartphones dus wel een issue.