Er zijn 2 dingen waarvan ik vind dat iedereen ze zou moeten doen. Yoga en mediteren.

Sinds ik begonnen ben met yoga zijn er veel van mijn kleine lichaamsproblemen opgelost. Een pijnlijke rug bij te lang rechtstaan, pijn bij het zitten, … 2 à 3 keer per week 20 minuten yoga lost dat allemaal op.

Yoga is gewoon geweldig goed voor het lichaam.

En mediteren is geweldig goed voor de geest.

‘S morgens 15 minuten stilte, focussen op je adem zorgt voor een betere dag. Beter in de zin van: meer focus, meer duidelijkheid, beter weten wat er moet gebeuren, gelukkiger, …

Het is ongelofelijk wat die combinatie doet.

Ik kwam vorige week op een artikel op Brainpickings over het archief van de notitieboekjes van Bruce Lee, je weet wel die beroemde Kung-Fu-artiest/acteur. Maar Lee was meer dan een showman, hij was ook een echte Oosterse filosoof.

bruce-lee-happy

Lee saw philosophy as inseparable from everyday life, just as he saw the mind as inseparable from the body, each end of the battery constantly charging the other.

Bruce Lee kwam blijkbaar nooit buiten zonder mini-notitieboekje en schreef er zijn filosofische ontdekkingen in. Waaronder ook wat affirmations. De dingen die hij luidop tegen zichzelf zei om zijn brein te herprogrammeren.

Echt prachtig om te lezen. Vooral als je weet dat dat de zaken zijn waardoor hij zo goed werd in wat hij deed.

brucelee_notebook_brainpickings

WILL POWER: —

Recognizing that the power of will is the supreme court over all other departments of my mind, I will exercise it daily, when I need the urge to action for any purpose; and I will form HABIT designed to bring the power of my will into action at least once daily.

EMOTION: —

Realizing that my emotions are both POSITIVE and negative I will form daily HABITS which will encourage the development of the POSITIVE EMOTIONS, and aid me in converting the negative emotions into some form of useful action.

REASON: —

Recognizing that both my positive & negative emotions may be dangerous if they are not controlled and guided to desirable ends, I will submit all my desires, aims and purposes to my faculties of reason, and I will be guided by it in giving expression to these.

IMAGINATION: —

Recognizing the need for sound PLANS and IDEAS for the attainment of my desires, I will develop my imagination by calling upon it daily for help in the formation of my plans.

MEMORY: —

Recognizing the value of an alert memory, I will encourage mine to become alert by taking care to impress it clearly with all thoughts I wish to recall, and by associating those thoughts with related subjects which I may call to mind frequently.

SUBCONSCIOUS MIND: —

Recognizing the influence of my subconscious mind over my power of will, I shall take care to submit to it a clear and definite picture of my CLEAR PURPOSE in life and all minor purposes leading to my major purpose, and I shall keep this picture CONSTANTLY BEFORE my subconscious mind by REPEATING IT DAILY.

CONSCIENCE: —

Recognizing that my emotions often err in their over-enthusiasm, and my faculty of reason often is without the warmth of feeling that is necessary to enable me to combine justice with mercy in my judgments, I will encourage my conscience to guide me as to what is right & what is wrong, but I will never set aside the verdicts it renders, no matter what may be the cost of carrying them out.

 

Dus, afspraak morgen voor een beetje yoga en wat mediteren? Yoga filmpjes genoeg op Youtube, en de Headspace app helpt je om te starten met mediteren.

Afbeeldingen en tekst copyright www.brucelee.com/ en www.brainpickings.org/2016/08/01/bruce-lee-notebook/