Vorige week kon je op Jobat een artikel lezen over mijn loon. Het werd ook verspreid via de Jobat nieuwsbrief en er stond een link met foto in de zijkolommen van Het Nieuwsblad.

De titel trok nogal de aandacht:

Het loon van een zelfstandig social media coach: 6.000 euro (incl. Btw)

In het kadertje werd uitgelegd dat ik misschien 6.000 euro bruto verdien, maar dat dit op zo’n 1.500 euro netto neerkomt. Maar ja, wie leest er nu ook verder dan de titel?

Dus vandaag even tekst en uitleg bij die bedragen.

Wat komt er binnen?

De 6.000 euro bruto is eigenlijk gewoon mijn omzet, inclusief de BTW. Ik ben zelfstandige en factureer dus op een gemiddelde maand 6.000 euro aan mijn klanten.

Is dat veel? Neen. Natuurlijk zijn er zelfstandigen die minder verdienen, maar eigenlijk zou dit naar 10.000 euro per maand moeten gaan.

Dat bedrag fluctueert ook heel erg. De ene maand is dat wat meer, de andere maand wat minder. De zomermaanden zijn bijvoorbeeld heel rustig. December en mei waren hele goeie maanden.

Die 6.000 euro gaat helemaal niet in mijn zak. I wish.

Wat gaat er buiten

Ik gaf 1.500 euro op als nettobedrag.

1.500 euro is het bedrag dat ik over hou om te besteden aan mezelf. Aan dingen zoals:

 • Huur van mijn huis, water, elektriciteit
 • Boodschappen
 • Ontspanning en eens gaan uit eten of drinken met Elke
 • Abonnementen zoals Netflix en Spotify
 • Hobbies en andere activiteiten (zoals de muziekschool of loopwedstrijden)
 • Benzine en verzekering voor de auto en moto (deels privé, deels op kosten van de zaak)
 • Kleren, de kapper, een doktersbezoek, …

Persoonlijke zaken dus.

Waar gaat dan de overige 4.500 euro naartoe? Ik ging even door onze budgetplanning:

 • Sociale Zekerheid (687€ per kwartaal)
 • Voorschotten voor de BTW (750€ per maand)
 • Belastingen (Voor 2015 net mijn berekening ontvangen: 2.780€)
 • De boekhouder (voorlopige voorzichtige schatting: zo’n 50€ per maand)
 • Kosten voor mijn websites en bijhorende tools (258 € per maand)
 • GSM abonnement (25€ per maand)
 • Cursussen, workshops, events, seminaries, coaching, boeken (100€ tot 500€ per maand)
 • Kosten rechtstreeks gelinkt aan klanten (0 tot 1.200€ per maand)
 • Benzine en verzekering voor de auto en moto (270€ per maand waarvan een deel privé en een deel op kosten van de zaak)
 • Advertenties voor TeachMe.be (0 tot 200€ per maand)

En dan koop ik nog geen nieuwe laptop, smartphone of andere elektronica.

Maar soit, van die 6.000 euro blijft er dus niet zo veel meer over.

En dat is dan nog enkel mijn kant van het verhaal. Elke heeft ook haar eigen bedrijf (waar we trouwens al andere kosten zoals internet en water & elektriciteit inbrengen) en daar daar gaat ook geld binnen en geld buiten. Zelf een boek uitgeven is niet goedkoop.

60 uren werkweek

In het artikel staat dat ik aan weekendwerk niet mee doe. Dat klopt niet helemaal. “Aan weekends doe ik niet mee” had er moeten staan.

Ik deel mijn dagen en mijn weken in zoals ik wil. Deze week heb ik er bijvoorbeeld een paar nachten opzitten waarbij ik tot 3 of 4 uur ’s nachts gewerkt heb, waarna ik uitslaap tot 11 of 12 uur.

Ik heb natuurlijk wel meetings met klanten, maar met wat goede planning komt dat altijd goed. En met sommige mensen kan je ook in het weekend afspreken, zo heb ik bijvoorbeeld deze zondag een meeting.

En ook overdag neem ik wat tijd voor mezelf. Ik ga nu en dan eens een paar kilometer lopen en deze zomer nam ik extra lange middagpauzes om te genieten van de zon in onze tuin of werkte ik met de laptop op het terras.

In het artikel spreek ik van 50 à 60 uur per week. Dat klopt, maar geeft misschien een vertekend beeld. Want als zelfstandige is de grens tussen werken en niet werken heel dun. Deze blogpost schrijven op zaterdag namiddag bijvoorbeeld, is dit werken? Een avondje naar een netwerkmoment in de online marketingsector, is dat werken?

En natuurlijk zijn er zaken die ik NIET doe. Uitgaan, TV kijken, spelletjes spelen, nieuws lezen, … Dat zijn allemaal zaken die mij niet (meer) interesseren dus doe ik het gewoon niet meer. Dat maakt meteen veel tijd vrij.

Toekomstplannen

Ik verdeel mijn werk-tijd nu tussen freelance werk voor klanten (individuele coaching, social media campagnes, workshops, en copywriting) & TeachMe.be (online coaching van zelfstandigen op sociale media).

Mijn inkomen komt momenteel vooral van het freelance werk, maar mijn tijd gaat eigenlijk het meeste naar TeachMe. Dat concept is nieuw (sinds januari dit jaar) en dat moet groeien. Maar het is wel iets dat exponentieel kan groeien.

Als freelancer ben ik gelimiteerd in het aantal uren die ik per dag kan verkopen, en ook op uurprijs staan er limieten.

Maar met TeachMe is die limiet er niet. De cursus is online en ik heb er in theorie geen werk meer aan. In theorie, want in de praktijk is dat natuurlijk nooit zo. Echt passief inkomen is een utopie. Maar weg van ‘uurtje factuurtje’ is wel mogelijk. Daarom werk ik nu die 50-60 uur om over een paar jaar veel minder te moeten werken.

En bovendien is mijn impact veel groter. Ik kan online honderden mensen tegelijk begeleiden om hun Facebook-pagina beter aan te pakken, zoals met de 30 Dagen Facebook Challenge.

In de groep die nu bezig is zijn 297 zelfstandigen ingeschreven. Dat zijn 297 kleine bedrijven die zullen groeien dankzij mij. En dat vind ik machtig.

Dus daar ga ik mijn tijd en geld in blijven investeren.

Dus ja, 6.000 euro lijkt misschien op het eerste zicht veel. Maar eigenlijk is het heel nog maar weinig. Ik richt naar minimum 8.000 € per maand en zou graag naar de 10.000 € gaan.

Maar alles op z’n tijd.