[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Facebook is groot. Heel groot.

Maar hoe groot? Hier heb je 10 statistieken die tonen wat de impact is van Facebook op de Belgische economie.

– Laatste update: januari 2019

1. Facebook heeft 1.79 miljard actieve gebruikers wereldwijd, waarvan 7,1 miljoen in België

Dat is 62% van de totale Belgische bevolking. België telt +-4.800.000 huishoudens, dus in elk gezin zijn minstens 1,5 mensen met een actief Facebook account.

(Bron: Investor.fb.com en Facebook ads manager)

2. 80% van de Belgische Facebookgebruikers logt dagelijks in

54% gebruikt Facebook zelfs meerdere keren per dag. Dat wil zeggen dat bijna 5,7 miljoen Belgen elke dag naar Facebook surfen of de Facebook app openen op hun smartphone of tablet. Elke dag bekijken ze hun nieuwsoverzicht of plaatsen ze zelf een update.

Bron: Interne Facebook data juni 2016

3. 82% van de Vlaamse jongeren (12-18) heeft een actieve Facebook account

Dat maakt Facebook het meest gebruikte sociale netwerk bij jongeren in de middelbare school. Gevolgd door Snapchat (70%) en Instagram (60%). Maar niet enkel jongeren gebruiken Facebook: alle leeftijden zijn vertegenwoordigd.

screen-shot-2016-11-08-at-02-34-42

Bron: Apestaartjaren Onderzoek 2018 & Facebook Ads manager data

Het Digimeter onderzoek van imec, iMinds en UGent concludeerde in 2016 volgende resultaten over het gebruik van verschillende sociale media bij verschillende leeftijden:

Bron: Digimeter

4. Facebookgebruikers spenderen gemiddeld 20 minuten per dag op Facebook

Dat is goed voor zo’n 22% van de totale tijd gespendeerd op het internet. Google en Youtube samen zijn goed voor 11%. 79% van alle smartphone gebruikers kijkt elke ochtend binnen het kwartier nadat ze zijn wakker geworden op hun telefoon. Een derde van de Vlamingen spendeert meer dan 3 uur per dag op zijn gsm. In 2014 gaf in een onderzoek van VRT 20% van de respondenten aan Facebook verslavend te vinden.

Bron: Brandwatch.com, hln.be & Knack

5. De gemiddelde Facebookgebruiker heeft 115 tot 510 vrienden

Onderzoeken geven verschillende cijfers aan, aangezien dit vooral van de leeftijd afhangt. Het gemiddelde aantal daalt elk jaar omdat ook oudere mensen met minder vrienden lid worden van het platform. In België hadden we volgens een onderzoek van IAB en InSites van 2012 gemiddeld 162 vrienden. Volgens een ander onderzoek van VRT uit 2014 hebben we gemiddeld 241 vrienden.

average-number-of-fb-friendsnew

Bron: Politicit.comhln.be & Knack.be

6. Elke minuut wordt wereldwijd 4 miljoen keer op de LIKE knop geklikt

Bovendien worden elke dag 8 miljard video’s bekeken, goed voor zo’n 100 miljoen uur kijktijd. Elke dag worden 350 miljoen foto’s geupload, wat het totaal nu op 250 miljard brengt. Ok, dit is geen Belgisch cijfer, maar het toont wel de impact van Facebook op onze tijd en onze aandacht.

Bron: brandwatch.com

7. In België gebruikt slechts 43% van de bedrijven Facebook

Volgens onderzoek van Unizo gebruikt slechts 43% van de Belgische KMO’s Facebook om reclame te maken. Meer dan de helft van de bedrijven doet dit dus niet! Wereldwijd zijn er 50 miljoen bedrijven die Facebook gebruiken.

Bron: VTM Nieuws

8. In Q2 van 2016 kochten 6.7 miljoen Belgen online voor zo’n 2,17 miljard euro

Dat is gemiddeld € 323 per online koper. Het totaalbedrag is goed voor zo’n 16% van alle aankopen. 1 op de 6 aankopen gebeurde zelfs via een mobiel toestel (smartphone of tablet). Facebook biedt een shopfunctie aan om je producten ook via Facebook te verkopen.

Bron: BeCommerce Market Monitor

9. Op Facebook is iedereen 3 en een halve vriend van elkaar verwijderd

Vroeger werd er gesproken of “the six degrees of separation”: iedereen zou slechts 6 stappen of minder van elkaar verwijderd zijn. Dankzij Facebook en het netwerk van vrienden is dit nu gemiddeld 3,57 stappen.

Bron: Research at Facebook

10. De grootste Belgische Facebookpagina telt 17.986.006 fans

En staat op naam van The Muscles From Brussels: Jean-Claude Van Damme.
De pagina met het meeste Belgische fans is Nutella: 485.036 Belgische likes.

Bron: Socialbakers.com

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Gerrit Vromant

Social Media & Mensgerichte Marketing Coach. Online ondernemer en stiekeme nerd met liefde voor saxofoon spelen, rondjes lopen en moto's. En oja, Elke en Robbe.

Gerrit Vromant


Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Abonneer je op de
100% Possible Podcast:

Een eerlijke podcast over social media, marketing, ondernemen & mindset - Door Gerrit Vromant & Elke Gunst. 
Luister elke week naar een nieuwe aflevering van de 100% Possible Podcast via je favoriete podcast app, of schrijf je in om wekelijks een nieuwe aflevering in je mailbox te ontvangen.