Helft Belgische bedrijven maakt geen reclame op Facebook

Ik kijk normaalgezien geen nieuws, dus het duurt soms even voor ik zaken op traditionele media oppik. Maar via-via kwam ik dit nieuws-item van VTM tegen:

Langs de ene kant ben ik blij dat alvast de helft van de Belgische bedrijven actief is op sociale media.

Als ik zo wat op Facebook rondkijk naar welke bedrijven actief zijn zie ik steeds meer kleinere bedrijven en zelfstandigen die enorm groeien dankzij sociale media. Kleine webshops, kunstenaars, coaches, freelancers, bloggers, naaisters en breiers, uitbaters van kledingwinkels of zelfs frietkoten. Zij gebruiken sociale media zoals het moet.

We denken vaak dat grote multinationals het gemakkelijk hebben. Wie liket er nu niet Coca-Cola of Nutella. Maar die grote bedrijven krijgen het steeds moeilijker. Hun content is mooi, slim en grappig. Allemaal leuk bedacht, maar bedacht door reclamebureaus en dus vaak ook gewoon dat…: Reclame.

Reclame in een mooie verpakking. Met een strikje errond. En de mensen hun interne reclameradar is zo gevoelig geworden, zo fijn afgesteld dat ze afhaken.

Terwijl social media net zo veel mogelijkheden geeft te connecteren met je klanten. Om een community op te bouwen. Om je merk op te bouwen, niet altijd je producten te verkopen.

En dat kunnen kleinere merken veel beter. Je weet wel, van die kleine bedrijven waar je niet mailt met info@ (of erger nog noreply@), maar met Maarten@ of Sofie@ of Iris@, die niet zomaar de customer service doen, maar ook de communicatie, de marketing, de leveringen, de verzending, de uitbating van de winkel, de administratie, het businessplan.

Kaat, Eva en Sander die naast al die rollen ook gewoon CEO zijn van hun eigen bedrijf en lange avonden doorwerken als het moet. Ondernemers die gepassioneerd zijn door wat ze doen.

Reclame maken op Facebook

Maar langs de andere kant, denk ik dan: Hoe jammer voor die bedrijven die nog niet mee zijn. Meer dan de helft van de Belgische bedrijven maakt nog geen gebruik van sociale media. En dat terwijl het zo gemakkelijk is om ermee te starten en het zo goed als kosteloos kan.

Volgens Unizo topman Karel Van Eetvelt ligt de oorzaak bij gebrek aan kennis, gebrek aan tijd, gebrek aan zicht op de impact… of zelfs schrik.

En dat terwijl het eigenlijk niet moeilijk is, het niets kost om ermee te beginnen en -als je het goed aanpakt- het zijn tijdsinvestering meer dan opbrengt. Als je mijn woord niet gelooft, geloof dan dat van Wim Ballieu van Balls & Glory in het fimpje.

De schrik? Tsja, nieuwe dingen maken u bang. Dat is zo. Maar dat is ook net het teken dat ge het moet doen. Het is maar door nieuwe dingen te doen dat een mens kan groeien.

Leer hoe Facebook werkt

Ik wou het hierbij laten, maar sinds een paar dagen hangt deze poster in onze bureau:

Poster

 

Dus laat ik het niet houden bij klagen en zeggen wat iedereen zou moeten doen. Zagen is gemakkelijk. Laat ik zelf wat actie ondernemen: Ik lanceer een 30 dagen Facebook challenge.

Het doel?

  • Zo veel mogelijk Belgische bedrijven helpen Facebook als marketingkanaal in te zetten (Facebook is het gemakkelijkste sociaal netwerk om mee te starten)
  • Gedurende 30 dagen bedrijven leren hoe ze kunnen starten me, hoe het werkt, wat de mogelijkheden zijn, etc… (dus ook als je wel al Facebook gebruikt maar nog niet helemaal tevreden bent kan dit handig zijn)
  • Gedurende 30 dagen inspireren, motiveren, assisteren en activeren.
  • Voor zelfstandigen, kleine kmo’s, bloggers, vrijwilligers, die hun bedrijf willen doen groeien via Facebook.
  • Zodat bij volgende Unizo onderzoek die teller van bedrijven die sociale media gebruiken flink omhoog kan.

De 30 Dagen Facebook Challenge is al gestart. Je kan je wel alvast inschrijven voor de volgende editie via http://www.gerritvromant.be/30fb. Meer details volgen.

Hoe werkt het?

  • Je schrijft je in voor de 30 Dagen Facebook Challenge via dit formulier
  • Je krijgt van mij elke dag een mail met een tip, instructie, motivatie, leuke case, praktisch voorbeeld,

UPDATE: Check op www.gerritvromant.be/30FB wanneer de volgende editie start.

Doe jij mee?

Schrijf je dan vandaag in voor de volgende editie.

Ik doe mee!
Vragen? Opmerkingen? Stel ze gerust hieronder in de comments of mail mij op Gerrit (at) GerritVromant.be.

 

 

By |2018-05-16T11:56:22+00:00juli 7th, 2016|

One Comment

  1. […] mijn vorige blogpost haalde ik een onderzoek van Unizo aan waaruit blijkt dat slechts de helft van de Belgische […]

Leave A Comment